Članek - klik. Hvala Stanko.

Novinarka Maja Bertoncelj (Gorenjski glas, za Ločanko) - zaradi pomanjkanja časa intervju izveden kar po mailu.

Celoten intervju (nelektoriran) je spodaj. Maji je verjetno zmanjkalo prostora za vsa moja pametovanja. Evil

_______________________________

-starost

Zaenkrat še 39. J

-za kateri klub tekmuješ

V Sloveniji za KK Postojna, v ITA za A.S.D. Barbariga Franco Gomme.

-minuli konec tedna je bil kot nalašč za kolo- kje si kolesaril v soboto in nedeljo, koliko km si naredil

Sobota: pred tekaškim maratonom Najnaj21 (hostesa na okrepčevalnici) 10km pohod Crngrob-Planica-Križna. Nedelja: kolesarska dirka v Italiji – skupaj z dirko 110km.

-od kdaj si cestni kolesar in zakaj si se odločil za ta šport

Od leta 2003 – na MTB je šlo prepočasi. J

-za kakšnega rekreativca se imaš?

Sicer ne vem v katero smer je vprašanje zastavljeno, a bom odgovoril takole – normalnega – migam oz. treniram nekje 10-13 ur tedensko, kar se mi ne zdi toliko, da jih večina ne bi mogla spraviti v svoj urnik. Včasih je pač treba malo prej vstati, se odpovedati nepomembnim rečem, postaviti prioritete, pa gre. Pri hrani tudi ne grem v kakšne extreme, ki smo jim priča v zadnjem času. Seveda je čas tudi za razvedrilo, take ali drugačne vrste, a samokontrola nekje v podzavesti mora biti. Če ne drug, ti ogledalo pove kakšno je tvoje fizično stanje = »Zdrav duh v zdravem telesu«.

-kolesarstvo jemlješ zelo resno- si tudi zelo uspešen. kaj šteješ za največje uspehe?

Ja no, emšo dela svoje – motivacije in časa je vedno manj, a se vsako leto pripravim do določene stopnje, da dosežem kakšen dober razultat.

Največji uspehi: zmage na UDACE SP v kronometru, maratonu Franja, Vzponu na Roglo, nekaj generalnih zmag v Italiji, večkratni naslovi DP in PSLO pokala, AlpeAdria pokal, drugo mesto na EP v kronometru, večkratni zmagovalec nekaterih dirk (Podsmreka, kronometer Hrastnica, kriterij Medvode, kronometer Marostar...)...

-treniraš po programu in če da, kdo ti ga piše?

Ne, in tudi nikoli nisem – vsaj ne dolgoročno. Treniram po občutku in se prilagajam glede na razmere (fizično in psihično stanje,vreme ter cilje, če obstajajo). Je pa potrebno za to nekaj znanja in izkušenj, ki si jih pridobiš z leti. Občasno mi pomaga in svetuje Bojan Ropret.

-kaj pravi števec za lansko, letošnje leto (koliko km, višincev..). katerega leta si prevozil največ km in koliko?

Lani nekaj čez 12.000km,140.000 vm, letos 3.000km, 40.000vm. Največ leta 2007 – slabih 16.000km.

-ti je kdaj žal, da nisi že kot otrok začel trenirati kolesarstva?

Ja in ne. Ja, ker mogoče bi si lahko s tem nekaj časa služil kruh in videl, kako visoko bi lahko prišel. Ne, zaradi dopinga – če bi pred 20 leti prišel v profi kolesarstvo bi po pričevanju bivših kolesarjev (in tudi zgodovina nas tako uči) ali moral kaj vzeti za dobre rezultate ali pa igrati statista.

-postal si rekreativec leta v Loki. Ti to kaj pomeni?

Kaj bi pa naj pomenilo? Bančni račun ni zaradi tega nič višji, naslednji dan sem prav tako moral v službo, tako da življenje teče dalje. Sicer kriteriji za izbor niso ravno posrečeni, saj bi lahko »zmagal« nekdo, ki bi se udeležil vseh tekmovanj na Športnih igrah. Je pa res, da tudi z bolj realnimi kriteriji rezultat ne bi bil nič drugačen. Pozornost pa vsekakor prija in z veseljem sem se udeležil podelitve.

-kakšni so letošnji cilji?

Biti v solidni formi in uživati v dirkanju.

-kaj ti pomeni kolesarstvo?

Svobodo, sprostitev in užitek.

-če mi lahko pošlješ še kakšno fotografijo..